torsdag 6 mars 2014

Köksdrömmar


Vårt kök kan sammanfattas med ett enda ord - rackel. Ett jädra rackel är vad det är. Kan tänkas att jag överreagerar en aning, men dysfunktionella kök gör mig lätt vansinnig.

Förutom att det inte finns plats för mer än fyra tallrikar, tre glas och en konservburk (lätt överdrivet), så ska man inte bli förvånad om man står där snopen med knoppen i handen när man ska öppna en skåpdörr. Det kan bero på att Rufus två år gammal, har gängat av muttern som sitter på baksidan av skåpdörren, eller så har muttern helt enkelt lyst med sin frånvaro sedan innan vi flyttade in. Värre är när man ska ta ut laxfilén ur ugnen just när den är sådär perfekt färdig och man helt plötsligt står där med yttre delen av ugnsluckan i handen. För hålet i ugnen sitter nu den innersta delen av ugnsluckan som inte har tillstymmelse till handtag. Efter en kvarts trixande med svettpärlor i pannan och en kökskniv i högsta högg lyckas man då till slut öppna luckan (som åker igen som en katapult om man släpper handen som precis håller på att glida ut grytvanten). Laxfilen som var perfekt femton minuter tidigare är nu torr som sågspån.

Torrvaror har vi i en gammal byrå i brist på skafferi eller köksskåp, medan det glas och porslin som inte ryms i köket får bo i serveringsgång (serveringsgång med skåp från golv till tak är underskattat) och matsal. Kompiskockar göra sig icke besvär, detta kök är för ensamkockar. Med en arbetsyta i samma storlek som ett normalstort örngott är risken överhängande att man råkar armbåga sin kock-kompis i revbenen när man ska hacka lök.        

Trots detta så trivs vi väldigt bra just i köket (hör och häpna). Det är vid den stora vedspisen vi äter, umgås, ritar, dansar disco (!) och bara är. Nu kan det kan bara bli bättre.    

Tänker  jag bort de mintgröna pärlspontväggarna och det obehandlade golvet, lägger till massor av förvaring och bänkyta, så är det inte omöjligt att rackelköket kan bli ett drömkök.

Medan köket i vårt gamla hus var svart och vitt, tänker jag mig detta i vitt, blått och grått. Klassiskt och elegant, men framförallt hemtrevligt.


  1. Precis som när vi renoverade vårt förra kök kommer vi att satsa på stommar och luckor från Ikea, för att kunna lägga krutet på bänkskivor och vitvaror istället. Vi har fastnat för skåpluckorna Bodbyn, men kommer att ha dem i vitt istället för i grått. Gillar dock inspirationsbilden med skåp ända upp till taket, med nästan fyra meter i takhöjd lär vi nog få plats med det mesta (får väl investera i en snygg köksstege).
  2. Att vi ska ha franskt blåvitt kakel bestämde jag redan innan jag visste att vi överhuvudtaget skulle flytta. Jag bara visste att om vi någon gång skulle göra om ett kök till så skulle detta kakel sitta på väggarna. Beroende på hur mycket som behövs kan jag tänka mig att vi kanske får blanda ut det med lite vanligt vitt kakel för att inte spräcka budgeten.
  3. Guld är ju bra glammigt! Frågan är om man tröttnar på en kran i mässing, eller om det blir en sån där kär inredningsdetalj som när man väl har den inte kan tänka sig att leva utan?
  4. Jag är kär i en tapet. Så pass kär att jag kan tänka mig att göra av med pärlsponten på åtminstone en vägg.
  5. En galet brackig spis är något jag drömmer om. Förmodligen får jag fortsätta drömma, men just den här har jag spanat på länge.
  6. Efter att ha haft bänkskivor i granit har jag svårt att tänka mig något annat. I vårt kök händer det att vi, förutom att vi lagar mat då och då, meckar med något lortigt, målar stora och små konstverk, limmar våningsfat och ljusstakar, dricker vin (spiller vin) och en hel del annat. Att då kunna torka av bänkskivan när vi gjort det vi ska och det inte finns tillstymmelse till fläck som kan avslöja vad som nyss pågick är värt en hel del! Till detta kök spetsar vi in oss på en grå variant istället för den kolsvarta vi hade sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar